Odyoloji

Odyoloji Bölümü Nedir?

Odyoloji, kısaca işitme bilimidir. Bu bilim dalında insanların işitme durumları ve denge kontrolleri incelenir. Bu incelemeleri gerçekleştirmede asıl amaç eğer var ise söz konusu olan işitme bozukluklarının ve denge kontrol bozukluğunun teşhis edilerek önlenmesidir.

Odyologlar, etik kurallara bağlı, multidisipliner yaklaşımı özümsemiş, çağdaş tıp kuralları doğrultusunda sağlıklı ve/veya sorunları olan gruplar için gerekli tarama programlarını hazırlama, uygulama, işitme ve denge sorunu bulunan hastaları değerlendirme, sorunlarını tespit etme, uygun rehabilitasyon programlarını hazırlama, gereksinim duyulacak araçları (işitme cihazı, implantlar, FM sistem, vestibüler rehabilitasyon vs) belirleme, bunların uygun şekilde ayarlamasını yapma ve kullanılması için gerekli rehabilitasyon programlarını hazırlama ve uygulama becerilerine sahiptir.

Yapılan Testler

1) Saf Ses Odyometrisi

odyolojiii

En sık uygulanan kulak testidir. Kişinin KBB muayenesi sonrasında işitmesinin değerlendirilmesi amacıyla kullanılır. Her iki kulağın farklı frekanslardaki (duyabildiği en az ses şiddetini) belirler. Kişiden anamnez alınır ve kişiye testi nasıl yapacağı kişinin rahat duyabileceği seviyede anlatılır. Saf ses odyometrisi testine başlamadan önce kişiye değişik tonlarda sinyal sesleri duyacağı ve duyduğunda elindeki butona basması söylenir. Test anlatıldıktan sonra teste başlanır. Kişi ses geçirmez bir kabine oturtulur. Bir kulaklık aracılığı ile hastanın kulağına ses verilir. İki kulak ayrı ayrı test edilmekte ve eşik değerler belirlenmektedir. Hava yolu ölçümleri işitme kaybının kulağın hangi bölümünden kaynaklandığı hakkında da bilgi edinilir. İşitme eşikleri belirlendikten sonra eşikler odyogram formuna işaretlenmektedir. Hasta test sonucu ile tetkiki isteyen KBB hekimine yönlendirilir.

2) Timpanometri

resim_2022-05-11_204142064

Bu test öncesinde yapılan KBB muayenesinde dış kulak yolunu kapatan kulak kiri ve benzeri herhangi bir patoloji bulunmamalıdır. Orta kulağı analiz etmeye yarayan objektif testtir. Kişiye ağrı ve acı hissi uyandırmaz. Basınç değeri olarak -50 ila +50 arası normal değer olarak kabul edilir. Teste başlamadan önce kişiye test hakkında bilgi verilir ve teste başlanır. Test sırasında kişinin hareket etmemesi, konuşmaması ve yutkunmaması gereklidir. Dış kulak yoluna yerleştirilen bir prob ile dış kulak kanalı, kulak zarı ve orta kulak çalışma sistemi hakkında bilgi alınmaktadır. Sağ ve sol kulak için ayrı ayrı ölçüm yapılır. Sonuç olarak bir grafik ve basınç değeri elde edilir. Testin sonucunda; orta kulak, kulak zarı ve kulak kemikçiklerinin sağlığı ve işlevi hakkında önemli bilgiler elde edilmektedir.

3) Akustik Refleks

odyoloji-3

Dışardan gelen yüksek ses dalgaları kulak zarını ve sonra kemikçikleri titreştirmektedir. Ses şiddeti aşırı yüksekse iç kulağın korunması için üzengi kemikçiğine bağlı olan stapes kası kasılarak üzengi kemiğinin aşırı hareketini engeller ve iç kulağı korumaya alır. Bu duruma akustik refleks adı verilmektedir. Üzengi kemiğinin hareket etmesi ile zarda oluşan hareketler kaydedilerek refleks değerler ölçülür. Bu test ile şiddetli bir uyarana karşı akustik refleks yollarının ne derecede çalışıp çalışmadığı hakkında bilgi edinilmektedir. Sağ ve sol kulak otoskleroz gibi orta kulak-iç kulak geçişinde oluşabilecek kısıtlılıkların değerlendirilmesinde faydalı bilgiler vermektedir.

Tıkla Ara