Endoskopi / Kolonoskopi

Endoskopi / Kolonoskopi

Endoskopi Nedir?

Endoskopisi; ağız yolu ile girilerek sırasıyla yutak, yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının incelenmesi işlemidir. Endoskopi; yemek borusu, mide, on iki parmak bağırsağının sürekli ve rahatsız edici şikâyetlerinin nedenini araştırmak ve gerekli durumlarda biyopsi alınarak mikroskobik incelemenin ardından kesin tanının konulması amacıyla yapılan, güvenli, etkin bir inceleme yöntemidir.
İşlem esnasında organların iç duvarları dikkatli bir şekilde incelenir, doku değişiklikleri, ülser odakları ya da normal görünüşün dışında farklı bir görüntüye sahip olan yerlerden özel aletler ile biyopsi alınır ve doku örnekleri daha sonra mikroskopla hücresel düzeyde incelenir.
Endoskopi işlemi ağrı verici bir işlem değildir. İç organlarda hava verilerek ilerlendiği için gerginlik hissi olabilir. Soluk borusu yemek borusundan ayrı olarak ilerlediği için hastanın soluk alıp vermekle ilgili bir problemi olmaz.

Endoskopi Ne Tür Durumlarda Yapılır?

⦁ Tedaviyle geçmek bilmeyen üst karın bölgesi ağrıları,
⦁ Yutkunma ve yutma güçlüğünün varlığı,
⦁ Kanamaya sebep olan hastalıklar
⦁ Reflü yakınmaları
⦁ Nedeni tespit edilemeyen bulantı ve kusma şikâyetinin sebebi
⦁ Mide kanseri konusunda risk taşıyanlar
⦁ Toksik madde kullanımı
⦁ İshal şikâyetinin nedenlerini bulmak ( Çölyak vb.)
⦁ Yayılmış kanserin ana odağını tespit etmek
⦁ Yabancı cisim yutmak
⦁ Mide polipleri, ülser, fıtık vb. gibi mide rahatsızlıkların tespiti ve tanısının konması gibi birçok sebeple üst sistemde endoskopi yöntemine başvurulur.

Kolonoskopi Nedir?

Kolonoskopi kalın bağırsağın ucunda ışık ve kamerası olan özel bir aletle kısmen ya da tamamen incelenmesi işlemidir. Kalın bağırsak ve rektum bölgesinde yaşanan problemleri ve anormallikleri tespit etmek amacıyla uygulanan bu işlem, günümüz teknolojisinin en iyi tanı ve teşhis aracı olmakla birlikte tedavi seçeneği olarak da kabul görmektedir.
Kalın bağırsağın incelenmesi için kullanılan kolonoskopi ince esnek ucunda kamera olan bir alet olup, doktor bağırsak içerisinde ilerlerken bir ekran üzerinden bağırsak içerisindeki oluşumları tüm ayrıntısı ile görebilmektedir. Hastalığın teşhis edilmesinde ve önlenmesi konusunda oldukça iyi sonuçlar almayı sağlayan kolonoskopi uygulaması ile birçok hastalık erken evrede tespit edilebilmektedir. Bağırsak polipleri, kanserli hücreler ve anormal yapıdaki dokuların rahatlıkla görülebildiği kolonoskopi uygulaması, eskiye nazaran daha da konforludur.

Kolonoskopi Öncesi Diyet Nasıl Olmalıdır?

Kolonoskopi öncesinde bağırsak alışkanlıklarınızın durumuna göre bir diyet uygulamanız gerekmektedir. Bu durumda posalı gıdalardan uzak durmanız gerekmektedir. Kabızlığı olan bireylerin daha uzun diyet yapması gerekebilirken düzenli dışkılaması olan bireylerde diyet süresi kısaltılabilir. Kabızlığı olan hastalara daha erken dönemde ilaç ile destek tedavisi başlanabilir.

Toplumdaki inanışın aksine kolonoskopi yapılacak hastalar üç gün boyunca aç kalmamaktadır. İnsanlarda alınan besinler beslenme alışkanlığına göre 3-5 gün içerisinde sindirilmekte ve posası dışarı atılmaktadır. Bizim kolonoskopi öncesi 3 gün posasız gıda tüketilmesini önermemizin nedeni bu süreçte bağırsakta daha az posa birikmesi ve son gün içilecek müshil grubu ilacın tüm bağırsağı düzgün bir şekilde temizlenmesini sağlamaktır. Bağırsak temizliği ne kadar iyi yapılırsa hastanın işlem konforu ve bağırsak değerlendirilmesi o kadar iyi olacaktır. Bağırsağın kirli kalması durumunda işlemin tekrar yapılması gerekmektedir. Bu ne hastanın ne de doktorun istediği bir durumdur. Bu 3 günde posalı gıdalar kısıtlanmakla beraber proteinli gıdaların alınmasında sakınca yoktur. Kırmızı et, süt ve süt ürünleri, beyaz et ve yumurta bol protein içermesi nedeniyle besleyicidir. Tamamına yakını emilir ve posa bırakmaz bu nedenle serbestçe tüketilebilir. Bunun yanında bol posa bırakan sebze, meyve, kuruyemiş, baklagiller ve ekmek tüketmek uygun olmayacaktır. İşlemden önceki gün ise bol sulu, pürtüksüz gıdalar yemek daha uygundur. İşlem öncesindeki gün haşlama et ya da tavuk suyu, çay, nescafe, tanesiz komposto suyu, posasız meyve suları, ıhlamur gibi berrak içecekler tüketilebilir. Akşam 18.00 civarında hafif gıdalar aldıktan sonra çeşitli müshil grubu ilaçlar ile bağırsakların tamamen boşalması sağlanır.

Kolonoskopi Kimlere Yapılmalıdır?

Kolonoskopik işlemler bazen tanı bazen tedavi amaçlı kullanılmaktadır.

Tanı Amaçlı Kullanıldığı Durumlar;

⦁ Rektum yoluyla olan aktif ya da gizli kanamalar
⦁ İnflamatuar bağırsak hastalıkları
⦁ Polip ya da kanser şüphesi
⦁ Açıklanamayan karın ağrısı
⦁ Dışkılama alışkanlığında değişiklikler
⦁ Ailede gastrointestinal kanser öyküsü
⦁ Romatolojik ve endokrinolojik hastalıkların bağırsak tutulumunu incelemek
Tedavi Amaçlı Kullanıldığı Durumlar;
⦁ Polip çıkarılması
⦁ Yüzeyel kanserlerin tedavisi
⦁ Darlıklara müdahale etmek
⦁ Kanamaların tedavisi

Tıkla Ara